Photo by Espen Bierud on Unsplash

En klassiker känns modern och angelägen eftersom den tar upp problem och frågeställningar som mänskligheten aldrig tycks bli kvitt. När vi har det som svårast kan det kännas som vi är ensamma om vår upplevelse. Läsning kan få oss att förstå att andra har känt som vi. 

En text kan inte få något liv om inte läsaren investerar med sitt engagemang. För att det ska vara möjligt krävs så klart ett bra hantverk. En engagerande romanfigur måste drivas av en inre konflikt, annars blir det för platt, inte trovärdigt. Många har svårt att stå ut med sina egna inre konflikter, men det är i själva verket är tvivlen och osäkerheten som gör oss till människor och ger oss en möjlighet att utvecklas. 

När jag föreläser om litteratur så brukar jag visa upp en bild på Robin Hood och fråga vem de ser. De ser en hjälte, men också en tjuv. Att den här gestalten har omskapats i olika former och varit angelägen sedan 1400-talet beror på att den tar människans existentiella problem på allvar. 

Romanfigurer som bara är positiva går vi inte på.. Så varför skulle det vara trovärdigt i det verkliga livet?

Mindfullness innebär ett förhållningssätt där vi med närvaro kan lära oss hantera jobbiga känslor, inte genom att försöka förändra dem,  utan genom att låta dem vara. Mindfulness är inte positivt tänkande. I positivt tänkande skall du mota bort negativa tankar genom att försöka programmera om med dig genom att istället tänka positivt. Positivt tänkande är inte mer positivt än att det kan bidra till depression.  Jag tycker inte det är så svårt att förstå. Det är väl motsatsen till att ta hand om negativa tankar att inte tillåta dem att finnas. Om vi går tillbaka till litteraturen. Romanfigurer som bara är positiva går vi inte på. Så varför skulle det vara trovärdigt i det verkliga livet?

En bra läsupplevelse är inte mindfulness men många bra läsupplevelser kan få dig att förstå att du inte är ensam om dina problem. Det kan vara en nyckel till att bli mer fördragsam med dig själv, att acceptera observera och inte gå igång på känslor som leder dig i oönskad riktning. Och det är mindfulness.