Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Idag tänker jag på när den gamle spionen Stig Bergling ringde upp Ring P1, för att diskutera rymningar från fängelse. Han sa ”I princip är det varje fånges plikt att försöka rymma”. Det är något av det klokaste jag hört.

Jag förstår att en del duckar för det uttalandet, att lyssna på en landsförrädare. Men alla människor, vad de än har gjort, har något unikt att berätta, som just de förstått från sin speciella utgångspunkt. Är det inte därför det är spännande att läsa? För att utvecklas måste vi också kunna hålla två saker i huvudet samtidigt. Vi kan avsky fängelserymningar men ändå förstå att Bergling sa något viktigt. I hållning av att det är varje fånges plikt att rymma, finns också essensen i en av mänsklighetens finaste drivkrafter, att kämpa för något bättre, att vilja förändra. Att inte vilja vara fånge.

I hållning av att det är varje fånges plikt att rymma finns också essensen i en mänsklighetens finaste drivkrafter, att kämpa för något bättre, att vilja förändra. Att inte vilja vara fånge.

Det är vår plikt som människor att var och en efter förmåga odlar och håller vid liv tankestoff för en bättre tillvaro. Alternativet är att gå under, som individer eller som mänsklighet. Just nu sitter hela världen i en mental eller fysisk corona-karantän. Därifrån kan vi rymma genom att odla vårt inre liv. Det kommer vara till nytta när vi kommer ut på andra sidan.

Det är förstås ingen slump att många nu läser mer än de brukar. Tiden finns och vi vill mata oss med något annat. När vi läser kan vi förflytta oss till andra tider, platser och liv. Möta liv i hov, fabriker och fängelser. Rymma från karantänen utan att sätta vare sig vårt eller andra människors liv i fara. Att ägna mycket tid åt att läsa är också något som kännetecknar en hel del fångar som lämnar det kriminella efter fängelsevistelsen.

Behöver du hjälp med att komma igång med din läsning? Jag erbjuder läscoaching. Vi kan träffas i verkligheten eller över länk.