Djupandning hjälper inte mot en dålig arbetsmiljö

Photo by nikko macaspac on Unsplash

När jag känner mig nere brukar jag ägna mig åt djupandning. Det fungerar eftersom det lugnar ner kroppen och får ångestliknande tankespinn att försvinna. Ibland när jag känner mig riktigt förtvivlad så kan jag ligga ner och andas i så kallad fyrkant under en hel timme. Det resulterar ofta i att jag redan nästa dag mår bättre och faktiskt kan tänka klarare.

Hela livet har jag reagerat på stress genom att få ont i axlar och nacke. För ett år sedan började jag vinterbada och det har hjälpt mig att få igång blodcirkulationen på ett sätt som gör att jag slipper värken. Andra saker jag gör för att må bra är att träna och läsa. Och jag älskar yoga. Med detta vill jag ha sagt att det inte är något fel på att sköta om sig själv. Jag använder mig av kända verktyg som hyllas och används av många. Ändå växer den negativa stressen i samhället. Hur kan det komma sig?

Stressrelaterade sjukskrivningar härjar på många arbetsplatser. Populära råd för att komma till rätta med de här problemen riktas ofta till de enskilda individerna. De ska djupandas, hitta positiva tankar och kanske träna yoga. Men hur mycket du än djupandas kommer det inte lösa några kollektiva problem.

Du kan inte meditera bort en dålig struktur eller besvärliga kollegor. En arbetsplats som alstrar många stressrelaterade sjukdomar är en dysfunktionell arbetsplats. Ett samhälle där det predikas att arbete skapar välmående samtidigt som allt fler blir sjuka av stress lider av ett systemfel.  

För många år sedan satt jag på ett möte mellan fack och arbetsgivare där de presenterade ett material som visade att de flesta som blev sjukskrivna av stress för det mesta också hade privata problem. Må så vara, men om vi ska ha en arbetsmarknad där de flesta får plats måste vi också räkna med att arbetstagarna ibland hamnar i privata problem. För det hör till livet. Idag är var fjärde sjukskrivning stressrelaterad.Jag tror vi gör samhället en björntjänst om vi fortsätter försöka hitta individuella lösningar som djupandning och meditation som bot för ett arbetsklimat som gör folk sjuka. Det skuldbelägger felaktigt de enskilda arbetstagarna, förbättrar bara på en kosmetisk nivå och fortsätter att kosta samhället miljarder

Vi måste lösa den här epidemin tillsammans, genom att prata, kritisera och hitta bättre lösningar.

« »

© 2022 Läs för att odla dina superkrafter. Tema av Anders Norén.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial