En amatörs betraktelser

Photo by Maura Silva on Unsplash

Amatörer i livet kan vi aldrig vara. Att vi blivit till visar att vi har en stark rörelse för att få leva. Om vi är proffs så handlar det mer om innehåll, själva kulturen vi finns i, än livskraften som ordnat så vi blivit till. Alla vi som lever har stridit för att komma till. 

När jag skriver att jag är amatör menar jag att jag inte har några akademiska poäng eller några andra kurser i hur en tar sig igenom det ena eller andra. Men genom har jag kommit. Själv skulle jag säga att det beror på att jag varit tvungen, fast det egentliga svaret är nog att jag kunnat. För vem är jag att veta om andras mentala möjligheter? 

Reträtt

Photo by Stijn Swinnen on Unsplash

När jag är inne i perioder då jag mår sämre brukar jag ordna så jag får tid för mig själv. Jag liknar det vid en reträtt. Reträtt är en militär manöver då armen rör sig bort från fienden. Den är till skillnad från flykten organiserad. Orsaker till en reträtt kan vara många; för att vinna tid, få ett bättre utgångsläge eller undvika att trappa upp en konflikt. De fiender jag slåss emot är de jag har i mig själv. När jag drar mig tillbaka är det för att skapa fred med mig själv. Utan en reträtt har jag ingen möjlighet att låta den starke inom mig träda fram.

Organiseringen av mina reträtter är morgonrutinen. Jag läser en kvart varje morgon samt tränar yoga. Rutiner som tar 30 minuter men som rustar mig inför livet, göder det starka inom mig. 

Inre konflikt

Förutom att läsningen är stressreducerande och verklighetsflykt tillåter den också den tråkiga, deprimerade eller ledsna personen inom mig att ta plats. För att en person i en bok ska fånga vårt intresse, måste den ha en inre konflikt, annars är den inte trovärdig. En polis i en deckare kan inte vara en perfekt människa om det ska vara intressant att följa hen. Robin Hood är både hjälte och tjuv. Raskolinkov i Brott och straff är någon vi våndas med och vill skydda, trots att han är en mördare. 

Konstigt nog är det ofta tvärtom när vi tänker på oss själva. Våra inre konflikter får oss emellanåt att känna oss tvivelaktiga, känna oss som fejk. När vi läser om någon annans inre konflikter kan vi leva ut och på så sätt skaffa oss bättre strategier för våra egna mentala resurser. Bli lite mer tillfreds med svårigheten i att vara människa. 

Yogan gör jag för att allt som vi upplever i världen sätter sig i kroppen. Att röra sig på ett oväntat sätt tror jag att bidrar till att förändra vårt mentala tillstånd. På samma sätt använder barnen leken. Men vi vuxna leker ju vanligtvis inte till vardags, så då får vi hitta på något annat.