Ibland har jag prövat på extrema förändringar för att få till ett extremt välmående. Exempelvis har jag med några års mellanrum försökt gå upp klockan 4.45 för en iskall dusch och yogapraktik.

Det har alltid slutat med att jag efter en enda morgon fått stå ut med en migränliknande huvudvärk i en vecka. Även min familj och mina kollegor har fått stå ut. Negativa ringar på vattnet och svarta ringar under ögonen. Varje gång jag hamnade framför en spegel trodde jag att jag hamnat framför en tuschteckning. 

En annan period försökte jag träna spinning 6.45 på morgonen. Nätterna innan sov jag illa. Nervös över att försova mig, bli prickad, avstängd och bötfälld (som man blir när man missar ett pass man bokat sig för) Och jag blev inte piggare.  Efter några månader frågade jag tränaren hur lång tid det skulle dröja innan det lossnade. Det visade sig att tränaren bara gjorde jobbet motvilligt. Han menade att det bröt ner mer än att byggde upp att chockstarta dagen med morgonspinning.

Min sömn blev jättebra när jag slutade med morgonspinningen. Kanske skall jag skriva en bok om det: Bättre sömn utan morgonspinning.

För en stabil förändring bör vi inte tänka oss det går till som när Jesus sa till den lame att ta sin säng och gå. Läser man om vaneforskningen så är ett av tipsen för en positiv utveckling att börja med en liten förändring, som man klarar av och ser effekterna av. Mer som att så ett frö än att försöka lämna sig själv bakom sig.  Om vi ändrar för mycket samtidigt blir det ofta för jobbigt, eftersom en för stor del av det som tidigare skedde automatiskt byts ut mot sånt som måste ske aktivt och medvetet. Och att snabbt vilja genomgå en total förändring innebär vissa mått av självförakt, vilket inte ger det självförtroende som behövs för att nå nya mål. Enda säkra sättet att snabbt genomgå en stabil och radikal omvandling är att dö vid ett oväntat tillfälle. Det påverkar inte ditt liv positivt.

Apropå snabba förändringar så hörde jag på ett radioprogram som tog upp en vetenskaplig undersökning om deltagarna i Biggest Looser. Det visade sig att de flesta går upp i vikt efter tävlingen, eftersom ämnesomsättningen sjönk med 27 % i jämförelse med när de började att tävla. Trots att man vet detta så fortsätter programmet.  Det är bra tv och folk älskar den där ”res dig upp och gå-dramaturgin”. 

Av samma anledning är det nog som det år efter år kommer ut mängder av självhjälpsböcker med titlar som hämtade ur låtlistan från melodifestivalen. Jag ångrar ingenting, Skapa din framtid, Bli en vinnare, Vem är som oss och allt vad de kan heta.

Men att för en stund vilja bli en annan kan också vara en sund önskan i ett självcentrerat samhälle. När du läser en roman kan du lämna ditt eget liv för ett tag. Det är extremt, men det är inte självförnekelse.  Då kan du vara någon annan för några timmar och återvända till dig själv med ett nytt perspektiv. Förändrad på ett sätt som går att klara av.