By Stephanie Lawton – https://www.flickr.com/photos/steph_lawton/7634622516/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50296410
Stephen King- Kungen av skräck

För att kunna överleva som art på vår planet är förmågan att bli livrädd grundläggande. På så sätt blir vi bättre på att fatta livsdugliga beslut. 

När vi ser skräckfilm tränar hjärnan på att koppla ihop områden som fattar beslut, utvärderar faror, processar känslor och styr motoriken, visar en finsk studie. 

Att våra vardagsliv i mycket går ut på att hålla oss borta från att vara livrädda, är inte så märkligt. De flesta av oss vill leva under viss förutsägbarhet och fatta beslut som inte bygger på skräckslagenhet. Att överleva som art är inte mantrat som styr vår vardag. 

Nej. Du har fel. Detta är inte en text som skall handla om att vi är trygghetsnarkomaner eller att vi bör montera ner välfärden. Utan en text om hur konsten och kulturen kan träna oss i att bli livrädda, genom att exempelvis se en skräckfilm eller läsa en läskig bok. När du läser tränar du dig i inlevelse. Att läsa kräver större insats än att se på film. Att läsa en skräckbok borde därför vara minst lika nyttigt, om inte nyttigare än att se en skräckfilm. Samtidigt gör du något för vår art. Är det inte storartat? 

Kolla in SF-bokhandels skräckromaner.

Photo by Markus Spiske on Unsplash