”En boning i sej själv det måste man ha” -Ola Magnell

Photo by Maria Teneva on Unsplash

Vissa människor kan ibland verka vara desamma oavsett hur lång tid man känt dem eller vad de än går igenom. Men ingen människa kan lyftas ut från sitt sammanhang. Medan tiden går påverkas både din egen och andras blick på vem du är, även om snedbenan och åsikterna är desamma år efter år. Så oavsett om vi är medvetna om det eller inte, så förändras vi oupphörligt eftersom världen ständigt är i rörelse.

Att vi förändras kan vi bli varse om när vi läser om våra favoritböcker. Vi upptäcker nya saker eller fäster oss vid annat än vi gjorde vid förra läsningen. En besökare på biblioteket berättade att han gillade att följa författarskap och läsa alla författarens böcker två gånger. Vid första läsningen var han intresserad av att se ifall författaren omvärderade något under sitt författarskap. Andra gången för att ta reda på ifall han som läsare hade omvärderat något sen förra läsningen.

”Vi kan inte veta vilka erfarenheter och insikter livet kommer att ge oss, för då hade vi redan varit i framtiden”

Hur ska vi göra för att få kontroll på vår egen förändring? Svaret är att det inte går, eftersom livet i högre eller mindre grad alltid är oförutsägbart. Vi kan inte veta vilka erfarenheter och insikter livet kommer att ge oss, för då hade vi redan varit i framtiden. 

Vad vi kan göra är att skaffa oss mentala krockkuddar, inte för att gå oskadda genom livet, utan för att klara oss. En sådan kudde är att ha pålitliga vänner. En annan att odla sin ensamhet. Det är i sällskapet med oss själva som vi kan lära oss att lyssna på vår egen röst, formulera vilka vi är, bygga upp vår integritet och riktning. En ensamhet som ändå kan kännas farlig att närma sig. Du måste stå för din egen underhållning och klara av att inte få bekräftelse av andra. Men det ger en möjlighet att komma på vad du vill eller inte, vad du håller med om eller inte.

Att söka ensamhet för att få kontroll över sin förändring är förstås joxigare än att bara följa med. Det kan kännas farligt, men oftast är det falskt larm. När vi bottnar i oss själva så skapar det en trygghet som  brukar upplevas som positiv.  Jag tror att vi alla har setts och glatts åt andra som gått igenom en förändring. I den där känslan av att någon kommit ut ur sig själv, 

Befinner du dig i en miljö där en sådan förändring inte uppskattas så är det nog en bra idé att försöka ta dig därifrån. Spring!

Ändå innebär alla förändringar någon form av kris. Det kan vara små saker som gör att du känner dig vilsen i nya vanor. Det kan vara lika jobbigt när folk uppmärksamma ens förändring och påtalar detta som när folk inte lägger märke till att något hänt. Även detta är ett skäl till att söka din egen ensamhet, så att du kan hitta styrkan i din egen bekräftelse. Känna efter vilka du vill vara med.

”Det är allas våra unika röster som bygger en begriplighet för världen, som gör pusslet lite tydligare och formar världen i ständig förnyelse” 

Det kan låta extremt anspråksfullt för den som är inte van att ta sig själv på stort allvar. Men jag tror att botemedlet för den här världen är att förstå att alla människor är viktiga. Vi har alla utgångspunkter och erfarenheter som är unika. Vågar vi lita på vår egen viktighet så kan vi bättre orka leva upp till att alla andra är viktiga. Det är allas våra unika röster som bygger en begriplighet för världen, som gör pusslet lite tydligare och formar världen i ständig förnyelse. 

Att läsa ger möjlighet att dra sig undan från världen och odla sin ensamhet. Under läsandet kan en tänka och känna hur som helst om de en läser om utan att det behöver påverka.  På så sätt kan vi få bättre kontakt med våra känslor. Undersöka världen från andra perspektiv och hitta nya sätt att uttrycka oss på. Att läsa kan hjälpa dig att få kontroll på din förändring, vem du vill vara och hur du förtillfället vill se världen. 

”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr” – Karin Boye