https://unsplash.com/@canweallgo

När vi tänker på läsning som förändrar livet, så ser vi kanske en ung människa som kastar sig ut i världen via folkbiblioteket på den lilla orten. I den här texten skriver jag om hur romanläsning förändrade livet för en vit medelålders storstadsman i IT-branschen.

En stark läsupplevelse kan få oss att glömma vilka vi är, samtidigt som den måste landa i något som är sant inom oss. Jag tänker mig vårt medvetande som en fauna och böcker som växter. Hur en bok slår till beror på i vems medvetande den hamnar. Den kan hamna i skuggan och glömmas bort,  eller spridda sig ohämmat och förändra vegetationen. Hade vi i förväg vetat hur en bok skulle påverka oss hade vi inte behövt läsa den. För då hade vi redan varit där, eller hur? 

Jag tänker mig vårt medvetande som en fauna och böcker som växter. Hur en bok slår till beror på i vems medvetande den hamnar.

Historien är full av berättelser om människor som hittar nya horisonter genom att läsa böcker. Det hände min vän i 40- årsåldern. 

Han läste Jonas Gardells triologi Torka tårar utan att handskar som handlar om hur unga homosexuella män i Stockholm drabbas AIDS- epidemin under åttiotalet, en miljö som min vän i hemlighet vistats i. Trettio år senare var hans bisexualitet fortfarande en hemlighet. Läsningen fick honom att komma ut för sin familj; fru, barn och mamma. Det blev aldrig den bomb som han hade väntat sig. De hade redan förstått. I trettio år hade han hållit en hemlighet helt i onödan. 

Han grät sig igenom böckerna, men blev också arg över insikten om att människor dör utan att få vara sig själva. Samma år engagerade han sig som volontär i Pride. Han tyckte det var en fantastisk och upplevde sig för första gången var i en miljö där människor kunde vara sig själva helt ut. 

När han kom ut så innebar det också att han med större kraft tog avstånd från det som han uppfattade som kvinnoförnedrande machoideal. Något som han tidigare känt sig tvingad att i någon mån spela med i, men som alltid skavt, eftersom det var en stil som han uppfattade som fientlig mot den han egentligen var. 

Att visa att hur andra sätt att vara är möjliga är en av den goda läsupplevelsens alla sidoeffekter.