Photo by Anthony Tran on Unsplash

Om du läser en kvart varje dag så innebär det att du läst ungefär 3650 sidor på ett år. Det är ungefär 12 böcker. Om du är intresserad av att läsa så är det väl inte vara så svårt att klara av? Alla har väl en kvart till övers? Svaret är att det som verkar vara lätt kan vara svårt, eftersom vi just utgår ifrån att det ska vara lätt.

En ny vana måste i någon mån bråka sig fram och ta plats från de vanor och ovanor som för tillfället regerar över din vardag. Är du inte van att läsa kan det vara extra kruxigt att uppnå den koncentration krävs.

Något enklare blir det om du räknar med att det blir svårt, att det kommer bakslag. Tänk inte bakslagen som misslyckande, se det som en plan som du behöver korrigera. Om du skuldbelägger dig riskerar det att sänka dig. Det hjälper dig inte att komma på banan, snarare tvärtom.

Här kommer några tips på hur du får till en bra läsvana:

Räkna med att det blir en kamp

Var beredd på att det tar tid. När vanan väl sitter går det automatiskt. Det är ditt du ska. Ha målet i sikte. 

Börja varje lässtund med att lugna ner dig ett par minuter

Att sätta sig ner och läsa direkt efter en splittrad upplevelse kan göra det är svårt att förstå vad du läser. Det blir meningslöst. Börja lässtunden med en 2 minuters meditation eller andningsövning för att skaffa fokus. En övning är att andas sakta och hålla andan så länge du orkar på både in och utandningen. En enkel meditation är att andas lugnt och tänka 1 på inandningen och 2 på utandningen. 

Sätt ihop läsningen med en redan existerande vana

Om du lägger din läsvana till en redan existerande vana så kan det vara en genväg.Kanske när du dricker ditt morgonkaffe? När du åker buss? Innan du går och lägger dig? När du sitter på toan?

Förstärk läsupplevelsen med något annat

Sätt ihop lästunden med något som redan är favorit för dig; fåtöljen, teet, kaffet chokladbiten. 

Ha ett par böcker att välja mellan

Vissa dagar kanske du inte orkar läsa den tjocka romanen. Se till att ha andra böcker till hands.Kanske en seriebok? En konstbok? Det hjälper dig att odla fram vanan.

Gör sista timmarna på dygnet skärmfria

Använd en kvart av den tiden till att läsa