Jeremy Thomas – Unsplash

Nej det var förstås fel. Planeten är inget fängelse. Även om det ibland kan kännas som så, exempelvis nu när vår planet är härjad av en epidemi. För någon vecka sedan kom jag på att jag kunde lösa mitt mentala fängelse genom att läsa Edith Södergrans dikter. Jag försökte få med mina två tonåringar i denna kult. Då jag bad om att få läsa en Södergrans dikt för dem så skrek de högt och lämnade omedelbart rummet. Detta är tyvärr helt sant.

Av detta påmindes jag om att det inte finns någon lösning som passar alla. Men att alla måste hitta sitt sätt. Ett annat sätt släppa från tyngdlagen är att läsa Science Fiction. Det är inte min genre, så därför vad jag den science fiction – läsande bibliotekarien Anders Olsson tipsa om tre romaner: Här kommer de:

Peter Watts: Blindsight – Rymd-sf om andra sätt att vara och uppfatta världen/kosmos.

Andrew Bannister: Creation machine – Rymdopera som utspelas i en döende konstgjord galax.

Joanna Russ: We who are about to… – Feministisk klassiker och mörk Robinsonad i kortformat om en grupp människor strandsatta på en öde planet.