Foto: Pixabay

Kan vi läsa på samma sätt som vi tränar? Häromdagen var det en artikel i Göteborgs Posten där Göteborgsprofiler skrev om sin sommarläsning. En av dem, minns inte vem, sa att hen inte ville läsa böcker där folk skriver om sin träning. Så fick jag idén att skriva om hur man kan applicera metoder för fyspass till en metod för nöjesläsning. Kortversionen är: fuska mer!

När vi bestämmer oss för att börja träna något fysiskt är det ofta för att vi vill förflytta oss från en form till en annan. Vi vill kanske bli en som klarar av ett högintensivt gympapass, men är inte där från början. För att ta oss igenom de första passen måste vi därför fuska i vissa moment. Om vi inte börjat med fusk hade vi inte orkat komma tillbaka, skadats eller dött. Samma slags problem händer om vi ständigt försöker läsa på ett sätt vi inte klarar av. Vi tröttnar och släcker vår läslust.

För nöjesläsaren är det lika fånigt att försöka läsa som en litteraturprofessor, som det är för en vanlig motionär att försöka träna som en elitidrottare.

Tyvärr är det inte bara den ovane läsaren som har problem med att få till en trevlig lässtund, utan även de som har en sträng lärare inom sig, som talar om hur läsningen ska gå till . Får båda grupperna kan tröskel till den sköna lässtunden vara för hög. Om vi läser regelbundet, men hur vi vill, är det större chans att på sikt få till en permanent och avkopplande läspraktik.

Alla texter som är något att ha innehåller motsägelser och är utan övertydliga svar. Så jag försöker: Det handlar inte om att fuska utan om att hitta sin egen metod. Att nöjesläsa är något annat än att läsa för ett prov. Även om många klarat prov och tentor med utmärkta betyg genom att bara läsa sammanfattningen i en bok.

Tips för en friare lässtund

Du måste inte läsa ut boken

Photo by Tonny Tran on Unsplash

En del tror att man måste läsa ut varje bok man påbörjat. Detta kan bli plågsamt och en bra metod för att tröttna på att läsa. Det finns alldeles för många bra böcker för att ägna tid åt de du tycker är tråkiga. Däremot kan det vara stimulerande att fråga dig varför det inte var din slags bok. Så kan du komma underfund med vad du gillar och hitta böcker som passar dig bättre.

Börja med att ta reda på vem mördaren

Photo by Benjamin Balázs on Unsplash

Att läsa deckare genom att börja med sista kapitlet är en metod som min svägerska praktiserar. En sån läsning avslöjar inte mördaren men det avslöjar författaren. Du känner dig smart läsningen igenom och kan betrakta de villospår som läggs ut med en viss distans. Vad jag vill säga här är att du kan läsa böcker hur som helst. Börja eller sluta var du vill. Så länge det ger dig något.

Hoppa över det tråkiga

Photo by Camila Quintero Franco on Unsplash

För mig tog det många år innan jag hade nöje av miljöbeskrivningar. Jag såg dem som onödiga och tråkiga, även om jag gillade resten av boken. Så jag hoppade över dem. Vet inte när det hände, men idag läser jag miljöbeskrivningar med stort nöje. Du kanske kommer att vara en som alltid hoppar över vissa typer av partier i en bok, men vad spelar det för roll?

Googla fram handlingen eller välj en lättläst version

Sökresultat från google

Kanske vill du ta dig igenom en klassiker som du finner för komplicerad. Då är det ett bra stöd att googla fram handlingen. Finns verket i lättläst version kan du välja att läsa den också eller istället. Kolla filmen och lägg pusslet!

Använd flashback

Albert Camus
Albert Camus

flashback kan du hitta litteraturtrådar om exempelvis Albert Camus och Maria Lang.

Du kan välja trams och intressanta diskussioner, allt efter smak och tycke.