eduardo-pastor-8WnrDRWlm_s-unsplash

Ifall vi väljer litteratur efter stränga föreställningar om vad som är fint och fult blir läsningen ännu en låsning till livets alla måsten. För att få till kravlösa och avkopplande läsupplevelser gäller det att välja litteratur som du har lust för.

Vi måste komma ihåg att de sanna litteratursnobbarna ständigt umgås med text och därför av naturliga skäl får ett känsligare öga. Att de kanske reflexmässigt rynkar på näsan när de får en snabbt ihopsatt kärleksroman i present, är egentligen inte konstigare än att den som är van med vällagad mat har svårt att utan knot äta billigt halvfabrikat. För det måste vi förlåta dem. 

Ofta får jag ängsligt ställda frågor om vad som är fint och fult att läsa. Vem vill vara en människa med dålig smak? Jag vägrar konsekvent svara på den frågan. Läsningen en privat angelägenhet som ingen annan behöver lägga sig i eller alls veta något om. Vad som är fint eller fult, rent eller smutsigt är i mångt och mycket rester från religiöst tänkande. Romanläsning är inte religion. Och egentligen vet du redan att ditt val av litteratur inte säger någonting om din moral. Då du väljer litteratur du har lust för kan du utveckla din alldeles egna smak. Det är då det blir som bäst.

Att läsa snabbt ihopsatta romaner alla skrivna efter samma recept, kan vara ett bra stöd i en förvirrad tillvaro. Jag känner en person som råkade ut för svårartad utmattningssyndrom. Precis som de allra flesta med samma diagnos förlorade hon förmågan att läsa. När hon började läsa igen, var det just enkla snabbt ihopsatta förutsägbara kärleksromaner. Böcker som hon visste att hon enkelt kunde förstå, som fick henne att koppla av. Ett slags böcker som hon inte läst varken förr eller senare, men som då var precis vad hon behövde. 

Om vi ska använda läsningen som en metod för att stressa av tror jag vi behöver tänka på den på samma sätt som vi tänker på träning: – Den bästa läsningen är den som blir av.