Våren är värme, sol och blomsterknoppar, men ibland också en unken doft av det döda som tinar upp och börjar ruttna. Av någon anledning får det mig att tänka på en bortglömd garderob, där vi hittar saker som vi borde gjort oss av med.

Och aprilvädret; inget att lita på, varma lovande dagar och sen plötsligt snö. Som en opålitlig älskare, innerlig ena dagen, tillknäppt eller försvunnen nästa. Det är svårt att rusta sig rätt, att välja den rätta jackan eller förstå vad som väntar.

Våren är stormande vacker. En natur som just hämtat sig från frusenhet och död för att skina i gräsets, åkrarnas, skogens och rabatternas alla färger. – Titta här vad jag kan! tycks den ropa till oss.

Jag ser våren som en planerad drastisk förändring. Den har legat på lur med en visshet om att få komma fram när vintern tröttnat, för att förbereda för sommaren. Ibland blir det inte så bra, men det slutar alltid med att vintern ger vika och någon form av sommar får vi alltid.

 Årstidernas skiftningar kan jämföras med förändringar i våra egna liv. Skulle vi ens vara intresserad att göra några förändringar om vi inte känt unkna dofter från sådant som vi vill bli av med? För att sträva mot ljus måste vi också känna till mörkret, vara säkra på vad vi vill bort ifrån. Att läsa en bok kommer inte förändra ditt liv, men det kan vara ett startskott. En planta för något nytt. Läsa fler böcker kan vara bra gödsel för en långsam förändring.

Genom att läsa får du större tillgång till språket och språk är makt. När du är duktig på att formulera är det lättare att motivera dig själv och andra om varför förändringen är viktig.

Idag vet vi att en sjuttonåring som läser har tillgång till 50 000 ord, medan en ickeläsare i samma ålder har ungefär 16-17000 ord

För att få till en hållbar positiv förändring krävs också kritiskt tänkande. Utan kritiskt tänkande hade vi inte haft så många samhällsförbättrande innovationer.

Om vi ska förverkliga en dröm behöver vi också ha en plan för hur vi ska hantera fällor på vägen, annars finns det en risk att hamna i en mardröm. Trots att det kritiska tänkandet är en absolut grund för ett demokratiskt samhälle, något vi skolas i för att kunna utvärdera och förbättra, har vi också fått lära oss att det kan vara farligt.

Tyvärr är det inte bara i diktaturer som du straffas för kritiska eller avvikande tankar, utan lite var som helst. För att förändra så måste du våga slita dig loss, vara beredd på att det gör ont.

Att läsa böcker är ett bra sätt att odla ditt kritiska tänkande och utveckla dina intellektuella processer. Det händer under djupläsning som bara pappersböcker kan ge dig. Böckerna kan också vara en tröst, en plats för återhämtning när livet utanför pärmarna blir får hårt.

Är du sugen på en ny vår i livet, ge dig tid att läsa och bottna i dig själv. Förstå att du måste ta dig igenom stanken för att nå ditt mål. Självklart måste jag avsluta med de här raderna:

         "Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden  -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
                    som skapar världen."
 
Från Karin Boyes dikt Visst gör det ont när knoppar brister   ur diktsamlingen För trädets skull