Att läsa en bokserie är att leva med ett antal karaktärer en längre tid. Här är några av fördelarna.

Flykt från ditt jobbiga resesällskap

Photo by Kat Love on Unsplash
Photo by Kat Love on Unsplash

Genom att läsa en bokserie kan du fly från ditt semestersällskap in i en alternativ verklighet och hänga med andra än de som du firar semester med. För många betyder semester att ständigt befinna sig i klunga med några andra, exempelvis sin familj. Även om tanken är att allt ska vara fantastiskt och instagramvänligt så kan det bli precis tvärtom. Småbarn som vägrar varje snabb förändring, tonåringar som tar varje tillfälle att övertydligt markera hur illa hen trivs i ert sällskap eller en partner som gör dig ursinnig och irriterad. Är du ensam under semestern så kan bokserien bli ett trevligt häng som du kan sätta på och stänga av som du vill. 

Återfå hoppet om mänskligheten

Att umgås i klunga kan i värsta fall innebära att de enskilda personerna agerar under en närmast slavisk förutsägbarhet. Ni förflyttar er men är fångna i en gruppdynamik där rollerna tycks vara skrivna i sten eller det är åtminstone vad du upplever,  och det är destruktivt.  För att en romanserie ska fungera eller ens bli till så krävs att karaktärerna utvecklas. Att se och förstå att människor utvecklas ger hopp för mänskligheten och behövs för att vi inte ska gå under i fullständig svartsynthet.

Kortare startsträcka

Photo by Nicolas Hoizey on Unsplash

Varje bok har sin starträcka. Du måste bli vän med författarens sätt att skriva. Komma underfund med karaktärernas egenheter. Ja, i en bokserie har du bara den startsträckan under första boken. 

Roligare, mindre ledsamt

Foto:Pixabay
 

Det blir mindre ledsamt att sluta en bok om du vet att du kan försätta umgås med karaktärerna i ännu några böcker.

Avkoppling

Photo by Ellieelien on Unsplash

Läsning får dig att varva ner, är verklighetsflykt utan biverkningar. Att läsa en hel bokserie är att ge läsningen tid och ger dig därför stora möjligheter att varva ner.

Så får du till lästiden

Se till att semestern inte blir överplanerad. Att kräva några timmars egentid är att ge förutsättningar för den återhämtning som behövs. Att kräva 2 timmar egentid per dag göra att semestern blir den återhämtning du behöver

Tips på några riktigt bra bokserier

Mina drömmars stad-serien av Per Anders Fogelström

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall

Min Kamp av Karl Ove Knausgård

Alberteserien av Cora Sandel

Böckerna om Jana Kippo av Karin Smirnoff

Neapelkvartetten av Elena Ferrante