Foto Sofia Åberg

Jag är övertygad om att läsning kommer bli nästa stor trend. Här förklarar jag varför.

  • Skärm-mättnad. Föräldrarna i Silicon Valley begränsar sina barns skärmtid. Jag tror att detta ger en fingervisning om att allt för mycket skärmtid i framtiden kommer att ses som i töntigt. Men behovet av att stimulans från något annat än det vi har IRL har ökat med hjälp skärmarna. När folk får moralpanik över sitt skärmanvändande kommer de ha massor av tid över till läsning.
  • Trender visar på en längtan efter det genuina. Autenticitet och genuinitet är ord som närmast blivit religiösa. Idag odlas Gustav Vasa-skägg, bakas surdegsbröd stoppas korv och sovs under bar himmel. Är det inte sannolikt att nästa trend kommer bli läsning? En återgång till de gamla skrifterna?
  • Allt mer forskning som påvisar läsningens fördelar. Dagens människor är inriktade på resultat. Visst kommer denna forskning öka intresset för läsning?
  • En allt mer komplicerad värld kräver fantasi, analys och verklighetsflykt. Det är inget påhitt att läsning stimulerar din fantasi och forskning visar också att det är ett överlägset sätt att skapa förmåga till djupanalys. Den komplicerade världen vill vi också fly ifrån. Läsning kan fungera som verklighetsflykt samtidigt som den kan hjälpa oss att analysera och hantera verkligheten.
  • Miljövänligt. Böcker är papper, men de går att återanvända. Bokläsare i alla tider och alla länder går i framkant i den cirkulära ekonomin.
  • Allt bättre tv-serier skapar intresse för episka berättelser. Många menar att tv-serier är ett hot mot bokläsande. Jag menar precis tvärtom. De många högkvalitativa tv-serier som nu finns tror jag absolut skapar ett intresse för läsande och berättelser i olika format.
  • Stimulerande. Det är kul att läsa.