Photo by Drew Farwell on Unsplash

Fyllan värmer bäst” sjöng Nationalteatern i låten Livet är en fest, i en text som handlar om allt annat än en positiv fylla, men som ändå blivit en populär efterfestsmusik generation efter generation. 

Texten flyter fram det patetiska i livet. Känslor som alla med någorlunda kontakt med sig själv bär på, men som kan vara tuffa att spegla sig i. Eftersom sången handlar om någon annan känns det befriande. Aristoteles myntade begreppet katharsis för att förklara den renande känsla som tragedin kan slå oss med under ett känslomässigt klimax. Vi lever ut. 

Att leva ut är också en orsak till att många gillar att bli fulla på fredagkväll. Så länge länge det inte går över styr, är det ett sätt att transformera upplevelser som packats i vårt inre under veckan. Vi förflyttar vårt fokus. Vissa saker mattas, annat träder fram. Ett slags verklighetsflykt. Jag tar gärna ett glas på fredagskvällen för att få ner axlarna. Baksidan av berusningen känner vi till; beroende, förödelse och söndertrasande.

Jag skriver inte för att varna för alkohol och andra former av kemiska berusningar, utan för att lyfta fram det positiva med verklighetsflykten. Den som fungerar som en uppiggande näringslösning för våra trötta tankar och som inte ger bakfylla. Det kan vi uppnå när vi läser böcker.

I en bra läsupplevelse blir vi den vi läser om. Då kan vi för en stund se världen ur andras perspektiv. Mycket tyder på att hjärnan inte ser skillnaden på bra läsupplevelser och verkliga upplevelser. Något liknande händer när vi ser film, men effekten av läsning är starkare. När det är som bäst ger det både återhämtning, mod och nya idéer. På så sätt göder vi vår föreställningsförmåga. Ett sätt att få ork och inspiration. Varje söndag viger jag minst ett par timmar åt läsning. Varje måndag är jag utvilad. Världen blir ständigt något nytt att leva ut.